Czy zastanawiałeś się kiedyś, skąd tak naprawdę wzięła się jednostka kaloria ? Otóż kaloria jest to nic innego jak ilość energii potrzebna do ogrzania jednego litra wody z temperatury czternastu stopni Celsjusza do temperatury piętnastu stopni Celcjusza. Jednak używając tej jednostki w odniesieniu do spożywanego jedzenia powinniśmy stosować jednostkę tysiąc razy większą czyli kilokaloria. Jak zatem przeliczać kalorie i zacząć liczyć, ile ich spożywamy w naszej codziennej diecie? Przed wszystkim w tym miejscu wartym rozważenia wydaje się być zakup wagi kuchennej, która umożliwia dokładne zważenie jedzenia. Pamiętajmy jednak, że kładąc przykładowo sałatkę w misce, od masy tak postawionej sałatki musimy odjąć masę pustej miski. Następnie gramaturę danego produktu przepuszczamy przez przelicznik kalorii, w którym podane są zazwyczaj wartości w stu gramach produktu lub po prostu korzystamy z etykiety zamieszczonej na odwrocie każdego opakowania, gdyż producent zobowiązany jest takową tam umieścić.