pon.. kw. 29th, 2024

Nie od dziś wiadomo, że jajka są źródłem substancji odżywczych. Według danych, jajo kurze zawiera 7 8% wody, 12, 6% białka, 10% tłuszczu ( przy czym 3, 8% to tłuszcze jednonasycone, 3, 1% to tłuszcze nasycone, 1, 4% tłuszcze wielonienasycone i 0, 42% to cholesterol) i 1, 1% węglowodany. Ponadto jajka zawierają dużą ilość witaminy A, D oraz znaczną część witamin z gruby B. Rozróżniamy kilka rodzajów jajek: smażone, gotowane na twardo lub miękko lub inne tego typu. Poza tym, jajka są jednym z podstawowych składników ciast i budyniów. Wchodzą w skład np sufletów, lodów czy kremów. Doskonale nadają się do koktajli odżywczych lub likierów. Przeciętna ilość kalorii jaka znajduje się w jednym jajku surowym wynosi około 80 kalorii, podobną wartość ma jajko ugotowane na twardo. Z kolei te mniejsze, jajka przepiórze, które zaczynają być coraz bardziej popularniejsze zawierają 20 kalorii a jajka gęsie ( one z kolei są znacznie większe od tych zwykłych kurzych) mają aż 266 kalorii. Kalorie zmieniają się z momentem, gdy smażymy je na oleju czy na maśle, co robi bardzo wielką różnicę.