wt.. kw. 23rd, 2024

Każdy, kto chce schudnąć, albo interesuje się zdrowym stylem życie na pewno wie, co to ujemny bilans kaloryczny. Liczenie kalorii jest nierozerwalnie połączone z odchudzaniem. Każdy produkt spożywczy ma określoną wartość kalorii przeliczoną zwykle na 100 g, jednak niektóre produkty do ich strawienia zużywają więcej kalorii z organizmu człowieka, niż same dostarczają. Przykładem jest seler, którego 100g zawiera 8 kalorii, ale po jego zjedzeniu organizm zużyje aż 100 kalorii do jego strawienia. Da nam to aż 92 kalorie na minusie, które organizm skądś będzie musiał wziąć. Weźmie te brakujące kalorie z zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej, powodując tym samym efekt odchudzania. Lato jest bardzo dobrą porą na stworzenie menu opartego na ujemnym bilansie kalorycznym, bo dostępnych jest wiele owoców i warzyw, a to one ze względu na to, że są dość ciężkostrawne, zużywają więcej kalorii niż same dostarczają. Trzeba jednak być czujnym i zgłębić temat ujemnego bilansu kalorycznego, chcąc go stosować, bo niektóre warzywa np. marchew nie spełnia warunków ujemnego bilansu kalorycznego.